Tego dnia dostarczymy dzieciom sporą dawkę ciekawostek i witamin 🙂
Polska jest największym producentem jabłek w Unii Europejskiej. Polskie jabłka są doceniane na całym świecie również ze względu na unikatowy smak. Jaki jest ich sekret? Na efekt końcowy uprawy jabłek, czyli smak, wygląd i strukturę owocu ma wpływ bardzo wiele, pozornie nieistotnych czynników. Zdaniem naszych rodzimych sadowników, kluczem do sukcesu jest klimat. Występujące w Polsce różnice temperatur między ciepłymi dniami i chłodnymi nocami sprawiają, że polskie owoce uzyskują unikalny, głęboki smak. Jabłka, to nasz prawdziwy hit eksportowy i jeden z symboli polskiego rolnictwa za granicą. Warto doceniać je przez cały rok.
Bardzo ważne jest, abyśmy wszyscy poszerzali swoją wiedzę o polskich jabłkach, których najwyższa jakość, smak i niezastąpione wartości odżywcze sprawiają, że nasi producenci należą do absolutnej światowej czołówki. Dietetycy od lat przekonują do codziennego spożywania krajowych owoców, ze względu na ich wyjątkowe walory odżywcze. Światowy Dzień Jabłka to świetna okazja do świętowania, gdyż polskie jabłka to prawdziwy skarb.
Najnowsze komentarze